Fűszerkertünkhöz a Tenkes-hegy déli lankáján fekvő völgyben, szőlő- és gyümölcsöskertek között vezet az út.

Itt, forgalmas országúttól távol, három oldalról erdősávval védve biztosítottnak láttuk, hogy a gyógy- és fűszernövények egészségesen fejlődhetnek és  vegyszermentesen termeszthetők. A völgy védettsége, a föld jó minősége, a sok napsütés adott, hogy a mediterrán növények, mint a rozmaring, zsálya, kakukkfű jól érezzék magukat,  egész nyáron illatos, aromás termést hozzanak. A növények begyüjtését kézzel végezzük, gondosan válogatva az ép és egészséges szár-, levél-, virágrészeket, hagyományosan, természetes szellőzésű padláson szárítva. A termesztett növények sorát kiegészítjük  olyan környékbeli erdőben és a tisztásokon vadon termő gyüjtött, teának való gyógynövényekkel: mint a csalán vagy bodzavirág.

 

A termesztésből és gyüjtésből származó gyógy- és fűszernövényeket 2008 óta csomagoljuk morzsolva -egyes fűszereket őrölve-10 és 25g-os kiszerelésben, teákat 15 és 25g-os kiszerelésben. Készítünk -régi receptek alapján- teakeverékeket, és saját bevált recept szerinti fűszerkeverékeket is.

 

 A kert gazdálkodását a Biokontroll Hungária Nonprofit KHT ellenőrzi, amely garantálja az ökológiai termesztést.

 

 

Tavasztól őszig a kert látogatható, előre bejelentett, kis létszámú csoportokat (maximum 10-15fő) fogadunk, bemutatva a hazai fűszertermesztés, szárítás és műveleteit, teakóstolóval egybekötve.

1/2
Nagypálné Hellényi Katalin

Gondosan, hagyományokat követve - egészségünkért - 

 
Fűszerkertünk: